2011. január 29., szombat

Éj csendjéből

Éj csendjéből

Éj csendjéből kitakarózik,
éj csendjében betakarózik
halkan fordul,
álmában nyikordul
a Lélek alatti ágy.

A kinti hideg hófoltokban
ijedten ül meg
a vágy.

S nem tudni mit keresgélt,
miért kószált ki .. a
sötétbe,
miért nem volt
az Otthon
megszokott
fénye,
a sólámpás
nyugodt
rezgése,
a sarkok,
a polcok
szelíd
reccsenése.

Tán csak kinézett
az ablakon
unván,
az éppen
lassan ballagó
percet,
s a Kalandvágy hívta

hiú reménnyel
kecsegtetve
hívtí, hívta
hamisan fénylő
cicomás 
szavakkal.

S a Vágy
gondolt egy merészet
s gyorsan
kilépett
egy óvatlan pillanat
látomásos
tüzén
nyitva
hagyott ajtó
sarkainak
közén..

De más is a Világ
a benti honból..
a melegből,
a gyertyafényes
otthoni illatból..

Mert kint elkábította
az ezernyi szépség
színkavalkád
s megannyi
fenség..

de, egy hosszú túrának
is
egyszer vége szakad,
jő az Est,
s jólesne
egy falat
jó szó,
megszokott "Hogy vagy?"
ölelése
a szokott
rutinoknak..

S Így történhetett,
hogy Vágy
Kapitány Úr..
egyszerre csak
fázni kezdett..,
de nagyon cudarul.

S ahogy aprócska
törpévé
vált,
fűcsomók oldalán
álldogált..,
toporogva..
átázott
pici bőrsaruban.

S az ablakból
macska néz..
talán játszani is kész,
egérként pofozni
szegény Icergőt!


Éj csendjéből kitakarózik,
éj csendjében betakarózik
halkan fordul,
a Lélek,
Szívében épp
szépet mesélnek
az ősi dallamok,
s egy finom
aranyló
tenyér-hajó
indul
ki, a  télbe
..
hogy kézbevéve
a fagyoskodó,
apró alakot..
angyal fénylő,
tündért érő

szív-béli meleggel
Hazarepítse!

Lélek otthonába,
hol
Földanya fészke
sólámpás otthonnak
megszokott vidéke,
várja.

2011. január 23., vasárnap

Tavaszközeli

Bár éles szél fújt.. a mezők zöldje már régóta jól látszott.. az Ég Óriásai birkózva tolták egymás felhőből gyúrt testét, át a dombocskák, hegyek tetején.. izmaik hatalmasra fodrozódtak a sötétedésre váró Ég-Palást széles köpenyén..

A Fák hajladoztak a Szél játszi keringőjében..de a Rezgő Nyár előtt, semmi sem mozdult.. a finom, áhított csendben...a Vándor kezei megérintették Őt, s a benne lakó Tündér halkan felsóhajtott.. aranyhaja szétszóródott a térben, s tojás alakú otthona, tompa csillanással védte, óvta Őt!.. Mint a halk, lágy, nyári szellő oly könnyedén siklott ki a térbe, hogy körbefonja a bokrok, kusza, sűrű rengetegét.

A Vándor csendesen állt és a tünékeny csodát figyelte, szívében kitágult az áhítat varázsa.. nem is lehetett ez másképp..az Idők Kezdete óta ámult a Tündérnépek szokásain.

Jöjj velem.. , utazzunk hát együtt a Távoli idők Birodalmába! 
                                                                               (folyt)






Áldott Álmokat, 
ha gondolod, tarts velem az Álmok Birodalmába a jövőheti csoportomon.. ! 

www.evkorforgo.freeweb.hu

Szilvándor

2011. január 16., vasárnap

Színes álmok

Bár január közepén járunk, az összes hó elolvadt, újra látni a zöldellő mezőket.. a Hold arca kerekedik, csak pár nap és a TeliHold teljes, ragyogó fénnyel áraszt el minket.

Furcsa volt ez a pár nap, újra éreznia  tavaszias meleget és látni az ég ragyogó kék színét!

De szép is volt, a jeges-olvadós áradásban a kispatak csobogó, fecsegő hangját hallgatni, s a mai sétám alatt, akár a nagy katedrálisok festményein, csupa, csupa ragyogó rózsaszínben játszott az Ég, s a fenyők csak táncoltak a koraesti szélben..

A Hold szépsége világító ragyogást idézett, s a föld cuppogós, vizes energiája új hangulatokat hozott...

Holnap új hét kezdődik, színes álmokkal és a Telihold áldásával!

kedd este a TeliHoldat ünnepeljük, a mindig változó csodák mellett, a bennünk kikerekedő új, kreatív erőket és az áldott természet-szellemekkel való találkozást!


Nézz rá az évkörfotgó honlapomra, hogyha jönnél! Telihold-Ünnep Szertartás a CsodaHelyen!


http://evkorforgo.freewb.hu/


Jó éjt, jó pihenést!


Sziltűnő





2011. január 10., hétfő

CsontAsszony szigetén

Este van, sötétlő léptei az égnek, gyorsan közelednek. A köd ma sűrű, gomolygó, mindent elborít. Rövid utazásra indulok, egy falvacska, egy szépen, rendezett tómeder. A fizikai valóság síkján egy hólepte, befagyott jégtükröt látok, a sötétedés utolsó fénycsóváiban.

Kicsit szomorú nyugtalanság van bennem, valami furcsán lappangó feszültség, hiába lépett a jó Merkúr apó a Nyílas csillagképbe, most nem megy a kommunikáció..  Lépéseim súlya után halkan tocsogva sóhajtanak a pocsolyák, s a fák hatalmas koronái alig látszanak ki, a lámpák esti fényének, fátyolos anyagából.

Szinte hihetetlen, de igaz, a tó helyét a jég vette át, hihetetlen ez a befagyott világ. Mennyire más, mint a  nyár hullámzó hajlongása, szélröpítő suhogásának nevetése. A kis utat követve, hamarosan egy hídhoz érek. 
Egy szép, hosszú fahíd, egészen a befagyott tó közepéig visz. Ahogy rálépek a hídra, lépésről lépésre közelebb kerülök egy másik világhoz.. a szürkület körbevesz és már látom is, a kis szigetet, ami felé tartok. Már csak pár méter.. egyre erősebben érzem a jelenlétet, s meghatottan nézek előre.. hirtelen, mintha Szertartáson lennék.. szinte látom papnőtársam, ahogy megtestesíti az Istennőt. Lábaim elérnek a híd végéig.. s a picurka sziget, egy elvarázsolt szakrális térré alakul át. Érzem, hogy itt van, a befagyott világ közepén, itt alszik, itt lapul a Tó szíve. Körülöttünk egyre homályosabb a  tér, mintha egy grafitművész rajzos mozdulattal egybemosná a  fák sziluettjét, a ködpaplanok végtelen takarásával. 
Megrendült pillanat, tisztán látom CsontAsszonyt a sziget közepén.. szeretnék leülni elé.. de csak megtorpanok.. Zaklatott szomorúságom sajgó fájdalomként tör át szívkamráimban.. és a csobogó, életadó vér.. most vad folyóként árad.. s megtölt a vágy, a zokogó lélek-fájdalom.. s szeretnék odarohanni az Istennőhöz, megérinteni csipkékből szőtt hófehér ruháját.. tétova lépéseket teszek.. vadul zúgó gondolatfolyamokban mesélem el bánatom, s a tér, a táj homályos, misztikus ölelésében..jól látoma  korcsolyázó szellemalakok finoman sikló alakjait. A táj körbevesz.. s én elmondom hiányaim, könnyeimmel
öntözve e szomorú lélek-virágot. Megfordulok és az Istennő még mindig ott van, rám néz, tekintete mindent lát, kristályfényű kezének érintése könnyedén átjut a mellkasomon, s nem számít a hideg, a nedvesen cuppogó cipő, melegem van, s szívem rezdülései megrebbenek az Ősi Kéz finoman ívelt, karcsú tenyerében. "Ó hogy hiányoztál..!" - mondom szavak nélkül.. s imáimban áldását kérem, zaklatott folyóként áradó .. rakoncátlan érzelmeim megnyugvását, a Hazatalálás örömét.. a belső misszióm, útkeresésem, reményeim, félemeim által átszínezett útvesztők közötti útjelzőket várva.. kérlelem a Szent Szellemvilágot, hogy öleljen át, s hogy én is hadd adjam át .. mi oly mélyen ég, lobog bennem.

Az Istennő ragyogó Templomában állok, a CsontAsszony földje ez, a bardó állapota, s jól tudom, hoyg meghaltam.. s útközben vagyok.. ez még nem az újjászületés.. csak nézem a  homályt.. talán ilyen lesz a végső búcsú.. amikor aranyfényen, aranyló hídon át szökdécselve, valóban Hazatérek, Hozzá, akivel ott ültünk a bolygók időközi terében, láblógatva, történeteket mesélve ..s elmulattunk a  csillagok fénylő, bukdácsoló táncán. hej, de messzinek tűnt akkor a földi élet, egy izgalmas kalandnak.. sose gondoltam volna, hogy elfelejtem, hogy emlékeztetnem kell magam az Ő jelenlétére. De így van ez, hálás lehetek, hogy újra találkoztunk s emlékeim újra élnek.. akár a sodrásban messzire futó vízcseppek végtelen vándorlása.

Mág mindig a  ködben-homályló, egyszerre vágyott és remélt világot csodálom egyfajta néma áhítattal, míg a Sérült Gyermekből feltörő fájdalom újra útnak indul.. pár lépésnyi ez a sziget, de mégis hatalmas, átlátszatlan, csend-birodalom, csak néha hallani egy-egy vízcsepp puha csobbanását, ahoyg a híd széléről elrugaszkodó..a jégpáncél olvadtabb részeibe csapódik. 

Még így is, kicsit fájva, búsúlva is megcsodálom a fék finom, alg látszó árnyalatait, s a hó-tündérek hajszálvékoyn lábnyomait a jég barázdált sapkáján. Az Istennőhöz fordulok ismét.. újra és újra körbejárva szigetét.. belehullva a semmibe, a puhán gomolygó végtelen finomságba. Az idő halad, a hideg újra csípni kezd, már nem érzem a lábaim mégis maradni szeretnék.. legugolok, egészen picurka darabkája akarok lenni a tájnak, s jó közel kerülni a  Tó szendergő szívéhez.  érzem az Istennő érintését a fejembúbján.. s ha jól figyelek, hallom a Tó alól megdobbanó szívritmus, finom, méhizomzat összehúzó.. mégsem fájdalomban vajúdó, hanem finom dallamban lüktető mozgását. halkan sóhajtok.. az audiencia mára véget ért. Elköszönök, s csókokat dobok a Lélek-Alvó, Szívbe-Lépő Csendet Őrző Ősök Ködmönét Varró, Szép-Homályból másképp Bomló gyönyörűszép Őserőnek. 
"Boldog Új Évet!" mondom a Segítők hadának, akiket nem látok most, de tudom, hogy mindenütt jelen vannak. s lassan visszalépek a Hídra, mely kivezet ebből a furcsán-szépen-fájón-megtalált-demégsem látott világból.

Lépteimet a csend kíséri, csak a jobb oldalon elsuhanó patak mondja bugyogva, zajosan a maga történeteit.. sokáig lehetne hallgatni.. a havas, füves olvadó mezőn botorkélva egy 5-ös gyűrűben álló facsoportot találok. gyorsan odapattanok és medveropogtató nagy öleléssel üdvözlöm őket, megköszönve létezésüket, üdvözölve testvéreim szilárdságát, mélyne földbe gyökerező hitrendszerét. Mindent megölelem, szépen sorban, "bárcsak egy fát sem vágnánk ki többé.." mormolom.. s mély elszántsággal a Fák védelmében, új útra készen mocorog, morogva ébredezik a  Harcos, az Amazon vére. A késői idő ellenére, amikor elbúcsúzom meglepetten kiált fel egy énekesmadár.. "Óh hát te? neked is aludnod kellene most már.." de jó jelnek veszem.. egy régi barátom szerint, ahol madár szól, ott az angyalok jeleznek. 

Vége ennek az útnak, s vár az otthoni kunyhó, kutyusom bátor morgása ..s az esti gyertyák meleg fénye, a tea forró zamat, a füstölő lelket melegítő, illatos, baráti érintése.

 Légy Áldott, Barátom, jó utat.. s tudd, a könnyekből születő erő.. újra éleszti, megfüröszti a Bennünk Fénylőt!

 jó éjt!

Szilvándor





2011. január 9., vasárnap

Olvadás

Kedves Barátom, mára azt ígérték nekünk, jó meleg lesz a sok fagyoskodás után.. Amikor elindultam Zengivel sétálni, mégis olyan erős, hideg szél csapkodott felém, hogy azt gondoltam,
ez bizony még nem tavasz!”

A mai nap, a ködben megbújó tündéres táncot idézte. Hihetetlen szépség mindenütt! A zúzmarák és deres társaik valóban elillantak, helyükre kövér esőcseppek telepedtek, bennük felragyog a Víz Úrnő szépséges mosolya, a Bardo átlátszósága és a Leány Istennő kezdési lendülete.. hiszen ezek a kis víz-gömbök folyamatosan ugrálnak faágról-faágra, cseppről-cseppre, égből a földbe, de amikor egy madár szárnyát fürdeti a pocsolyában, akkor bizony földtől az égre is.

Sétám alatt, megcsodáltam a KödAsszonyok szoknyáit, az eget fedő könnyű ködpaplan mögül előkukucskáló fiatal elementálok, kíváncsi tekintetét.

Zengőnek nagyon tetszett a sok latyak, platty-plitty, slatty-zutty bele a tócsába, vissza a hóba, megcsúszásos fordulás a labda után, komikus szaladgálás a „hol is hagytam el a labdám” játékban, s a hihetetlen öröm, amikor mégis megtalálja. Nehéz elhinni hogy, 'Hosszú Orr' ez a szép skótjuhász ne venné észre a kék labdát, legalább a szagáról.. de hát öregszünk, öregszünk..11 évesen még megy a szaladgálás, de egy kicsit kajlák vagyunk..

A Hegy-Apók eltűntek, széles vállaik mintha sosem lettek volna..

A tündéres-égeres mellett a patakocska erős száguldásba fogott és félénken rebbent fel két vadkacsa..

A Vén égeres ködbe vesző, kanyargó oldalán újabb csodák vártak, a hatalmas, mohos fatörzsek szépen átlógatták lábaik a vízerecskén és közben a jégtündérek fantasztikus formákat varázsoltak rájuk.
Jégsziklák, jéghegycsúcsok, cápafogakra emlékeztető hatalmas szája.. s közben a patak most már erősebb hangú szólama.
Hihetetlen erő áradt szét ezen a helyen, a továbbzúduló víz, az olvadó, de mégis kivételes formákat mutató jég, a zöld derekú fák, s a rohanó patak tiszta fénye, melyen az vízcseppecskék ugráltak szerteszét.

Alaposan átázott a cipőm, míg ott áldogáltam, Zengő is nyüszített, hogy menjünk már.. de a Belső gyermek gondtalanul, kacagva mászott fel a fák hosszú derekán, s csimpaszkodva együtt hintázott, nevetett vízcseppecske testvéreivel.

Köszönetet mondok a fáknak, a hegyeknek,a víznek, a szél érintésének, a köd varázsos játékának..

Tovább indulok és mégis a tündérek érintését érzem hátamon.

Neked is boldog tovább-hajózást, Barátom!




Köd csipkézte

Köd csipkézte, fenséges
tájakon
Eljátszik,
hazafut a Lélek!
Csak nézlek Téged,
Ó te Láthatatlan!

Fák koronáján
áttetsző turbán
a köd,
varázslatot sző,
mágikus köpönyeget
köt
az Égi Tündér nevető
gyermeke.

Ködszitáló
lépésemben,
megbotlok egy
jégdarabban,
s belőle pattan ki az Út,
egy hosszú
alagút,
mely hova fut?

Hát át, a
PatakAnyó
ölébe,
Égeresnek
tükrébe!

Jégcikázó,
Jégformáló
Szélmadárként
újra látó
felbukkanó,
majd eltűnő..
szalmabálán
elterülő
szép látomás,
jöj el hát!

S úgy is volt..
e szép helyen..
megtörtént,
nem képzelem,
Vízcseppecske-
szép gömböcben,
egy csendes pillanatban
a sáros-havas
kusza földre
örömömben,
lehuppantam.

Gurultam és
gurultam..
míg továbbjutottam..

s, hogy ki lettem,
legyen csak Titok..
próbáld ki..
S talán
megtudod!

Áldás!

Szeretettel

Szilvándor



2011. január 5., szerda

Zúzmara tündér


Zúzmara népe

Zúzmara népe
fehér tündérsége,
apró kicsi lények
ölelő beszéde.
Bokrok ágain,
Fák koronáján
csupa hó
csupa fehér,
mint ezernyi márvány.
Kinti sétám alatt
Jégkunyhóban
halad, ezernyi léptem.
Lélekhajóm ropogva
úszik át ..eltűnik,
elmosódik, előbújik
a havas világ.
A Fák, szeretett
testvéreim,
tündökölve állnak,
fényes-fehér-zúzmara
csillogásban
áznak.
A Hegyek elbújtak
Köd szépe-köntösbe,
SzélAsszony szőtte
bújtatós ködmönbe.
Az úton lábnyomok
kacskaringós mintái,
mutatják
világnak sokféle lényeit,
kik ösvényeinket
újra, meg újra
szelíd-gyorsasággal,
rebbenő-tűnéssel
de mindenképp átszelik.


Fákat ölelve,
önmagam meglelve
állok,
nyakamba hulló
hófehéren
zuhanó álmok.
S mikor a fák mögül
kilesek,
csak nevetek, nevetek..
mert meglepve táncol
lekemen át,
a varázsos
Zúzmara-világ!

Kedves Olvasóm, Útitársam a kalandokban.. az idő melegszik s elolvadtak, átalakultak, útrakeltek a Zúzmara Tündérek, de az elmúlt hetekben varázslataikkal beborították az egész vidéket!
Szeretettel köszöntelek az Új Év első hetén, lépkedjen, éledjen, kövéredjen a Fény!



Áldás!
Szilvándor!