2011. április 24., vasárnap

Húsvét körül

Április 24.-e vasárnap még.. kb 50 percig. Ma, nagyon jó kis nap volt.. A kert pompázatos.. csak az eső esne már.. szóval sokáig aludtam, aztán egy röpke müzlis reggeli után, irány Zengivel, neki a nógrádi vidéknek!  Hosszan kanyargó, száraz, poros út.. elborult az ég, de így is kellemes meleg volt, Zengi boldogan loholt előre..Én meg csak figyeltem a táj üde színeit.. Elhagyva a gondolatok kusza formáit, egyre közelebb érve a hegyekhez, minden lépésemben a tavasz dalolt, ringott, énekelt.. 
Ma megint sok elhatározás ébredt bennem.. s jókedvűen haladtunk előre. A Fa tanítómnál megálltunk.. kicsit énekeltem neki.. rém hamis volt, de a Fát nem zavarta.. a Húsvét vasárnapja alatt senki sem balalg a falu szélén túl.. mindenki családozik, eszi a sonkát.. degeszre.. : )  így nyugalmas, csendes volt az erdő.. egy gyönyörű, nagy magasles volt az út szélén, nemrég építették.. fájó szívvel láttam, hogy ki van döntve.. mivel se vihar, se erős szél nem volt.. hát valószínűleg ez megint emberi kéz műve..
Mikor fogják már fel az emberek, hogy sokkal jobb lenne építeni, mint rombolni? vagy többesszámban mondom..'fogjuk fel..' hogy mennyivel több munka gondozni egy facsemetét, mint nekimenni egy 50 éves fának..
A telkeket elhagyva ,a  szépséges hegyek oldalára indultunk Zengivel... az egyik útszakaszon sűrűbokrok az egyik oldalon.. eg ykis töltés a másikon.. zörgést hallunk.. Zengi már nyomja is a nagy orrát a földbe.. kicsit odébb hessegetem..mi ez? Ki van ott? Gondoltam barna ásóbéka lenne? Eleinte csak picinyke, földgörgeteget láttam.. hát nem eg yélénk, fürge vakond volt! Milyen tüneményes egy állat! Fekete bunda, nagy ásókarmok, kerek tappancs s a hosszú, finom orrocska.. lélegzet visszafojtva figyeltem.  A nappal dacára élénken mozgott, szuszogni látszott a nagy igyekezettől..s relatíve nagy zajt csapot.. 5-6 perc múlva eltűnt egy járatban. Nem messze tőle feltűnt egy másik.. Ő nagyon gyors volt, eleinte csak  talaj alatti mozgását lehetett látni..majd körbejárt s végül lepottyant egy 20-30 cm-es szakaszon.. ez nagyon vicces volt.. egyáltalán nem rökönyödött meg, ment tovább.. hát imádtam! : )
a 11,5 éves Zengi elhasalt a porban, megpihentetve hosszú lábait.. végül továbbindultunk.. a nagy, tágas égbolt után finoman, szerető öleléssel vett körbe az erdő árnyas zöld lombozata. Megpróbáltam a forrást megkeresni, de csak eg yrészét találtuk meg.. ennek több oka is volt.. 
az erdőben mindenhol a fakivágás nyomai.. szegéyn erdő.. gyönyörű nagy fák kivágva..
végül egy magaslesen megpihentem.. s álmélkodva hallgattam egy csilp-csalp füzikét. Nagyon úgy tűnt esni fog.. így miután elfogyasztottam az almát és egy kis darab sajtot, visszaindultunk. Az út során hallottunk fakopáncsokat.. barátkát, láttunk seregélyeket, fekete rigót, citromsármányt. Visszafelé Zengő kikönyörögte  a labdázást.. s a játék azonnal feledtette vele a fáradságot! : )
3 és fél óra séta..
az eső még mindig nem esett..
a kert kókadozva álmosan fogadott minket .. Zengi elaludt én meg egy finom barnarizs + gabona fasírt +saláta ebédet készítettem. mmm.. egy kis mandala tea.. isteni volt..
délutántól az andoki üzenet hatására egy kis tüzet raktam.. és a Földanyának szánt, friss, életerős fényt ajánlottam fel.. miközben elégettem pár régi dolgot.. ( ahdd tisztuljon az a szegény ego) aztán jött eg ypár perces skype beszélgetés.. majd Zengi morgása közepette Szent Ágostonról egy film..

"Ha hallgatsz, hallgass szeretetből. Ha beszélsz, beszélj szeretetből. Ha figyelmeztetsz, figyelmeztess szeretetből. Ha megbocsátasz, bocsáss meg szeretetből."

"Amilyen mértékben növekszik benned a szeretet, olyan mértékben növekszik szépséged, mert a szeretet a lélek szépsége."

"A szeretet azzal mérhető, hogy valaki méricskélés nélkül szeret-e."

"Az emberek utaznak, hogy csodálkozzanak a hegyek magasságán, a tenger óriás hullámain, a folyók hosszú kanyarulatain, az óceánok mérhetetlen kiterjedésén, a csillagok mozgásán az égen, és csodálkozás nélkül mennek el önmaguk mellett."
                                                                                           (Szt. Ágoston)
Hmm.. szeretet.. annyit hallani róla manapság az ezoterikus körökben .. a gyakorlat persze némiképp eltér a hangoztatott elméletektől. Mintha mindenki azt gondolná, Ő pár perc, pár hét, pár hónap után mindent tud a másikról és joga van megítélni.. persze nehéz dolog ez, hisz minden pillanatban döntést és sokszor egyben ítéletet is hozunk.. ez a mindennapokhoz tartozik..
Hát egy kicsivel több türelem, az mindenképpen jobb lenne.

Aztán egy elgondolkodtató doku a Katrina hurrikán utáni középiskolai életről .. nehéz sorsok.. remények.. feladások.. bandázás.. egy-két golyó.. s a számukra rettegett érettségi.. ami egyben kitörési pont is lehetne, de itt sokan feladják..   ha már nyűgről, bajról, nehézségről beszélünk.. érdemes néha elgondolkodni mi is történik azokban az országokban ahol háború vagy természeti katasztrófa sújt le.. s hogyan élik túl.. hogyan tudják folytatni..mi történik pár évvel később..
2005 augusztusában hallottunk erről .. Louisiana és Mississippi államokban.A helyzet azóta sem könnyű, de a film végül is pozítiv felhaggal zárult, 60 érettségizett, 15-en főiskolára mentek tovább..
s a filmbeli angol tanárnő:
"Csodálatosak ezek a fiatalok, s annyi mondanivalójuk lenne, csak nincs aki meghallgassa őket!"

Hát röviden így telt el az Húsvét, a Földanya, a Természet közelségében.. s új ötlekkel, inspirációkkal, tanulságokkal fűszerezetten!

Áldásban, szeretetben, kreativitásban gazdag Húsvéti Ünnepeket Mindenkinek!

Szilvándor

s egy gyerekkori kedvenc:



2011. április 21., csütörtök

Áldott Földanya

Holnap mindenhol a világon a Föld Napja lesz, vetítések, vetélkedők, sport események, szemétszedés, zöld kvíz, padfestés, túra, madarászat, fa -ültetés!

Légy Aktív! Take Action Now!

Boldog Föld Napját Neked! 


egy kis olvasnivaló:



Ha jönnél aktívan tevékenykedni:

http://www.ujakropolisz.hu/esemeny/gellert-hegy-fold-napjan-fold-napja-gellert-hegyen

Áldásos Napot!

Szilvándor
70 238 8612

2011. április 15., péntek

Telihold Est


Víz-suhan

Részlet egy meghívóból, amit ép ma küldtem szét.. ha nem kaptad meg.. itt olvashatod, egyes részeit..
Ez az írás ajánló is a TeliHold programomhoz, meg egy hívás, hogy utazz velem a szavak birodalmába!

Áldott napokat Neked, kedves Olvasóm!

Szilvándor






 Kedves Utazók,

Víz táncol a felhők szélén, Víz táncol a fűszálak hegyén, Víz áramlik át a földeken, Patakból, Forrásból előtör a rejtelem. A TeliHold fénye bőséget áraszt, nagyra növeszti az összes kívánságot, finom energiák lüktetnek az éjben, finoman lüktetnek az erek a testünk erdejében. Víz, Patak, Forrás, Tenger- delfin és bálna- hangok amikkel kommunikál velünka Természet, a bennünk élő lélek.. a lélek dala átáramlik a torokcsakrán, melynek színe (jé? : ) ) éppen kék...
....

Mesék:
szavak, amik előtörnek.. gyere ülj ide mellém, MOST csak Neked mesélek.. gyere ide, ahol a zúgó, áramló folyó hangos csevegése hallik, épp két nagy kő van ott .. minket vár.. nézd csak a Fák álmosan bólogatnak a tavaszi szélben.. lassan sötétedik.. de ne félj, finom takarót terít ránk az éj, s ma kegyes az idő, langymeleg van.. mintha a nyár adogatná egyre forróbb csókjait...
Nézd csak, az éjszaka csillagai mind előtűntek már..
Tudod, a szavak igézetéről mesélek most.. hogy megrészegült álomban élek, amikor a szavak fénylő paripájának hátára pattanok.. tudod a szavak mágikus erővel bírnak.. tele vannak csodával.. csupa sejtelmes hang, csupa játék.. gyere, nézd csak, e tajtékos, fehér Paripa aki vad sörénnyel száguld a szélben, csak ránk vár...
Hát nosza pattanjunk rá! Ne félj nem fogsz leesni róla..

A sötét éjben hangosan bugyog, csobban a folyó, az éjszaka neszei elringatják a lelket, s a Mesélő tüzes paripáján egy távoli időbe visz..

".. Késő éjszaka volt.. a Vándorló léptek nem akartak megpihenni míg oda nem érnek a Szent Liget Otthont adó völgyébe.. baglyok huhogtak, s néha egy alvó őz megriadt patái kopogtak a száraz földön, a recscenő avarban, ahogy álmában rúgkapált..
óvatosan osont a Róka-Testvér, s szuszogva szöszmötölt Borz-Apó..
Az égen felhők gyülekeztek.. s lassan kipp-kopp eleredt az eső.. a Vándorokat nem zavarta.. a friss éji levegő, az Otthon közelsége, a fürge, gyors cseppek mind , mind felébresztették lelkük, szellemük éber, jókedvű dalát!
Lassan zümmögve törtek elő a hangok a torkukból..
a Törzs tagjai ringó léptükben a Földnek énekeltek, határozott járásuk egy tánc volt az Élet mélységes harmóniájának tiszteletétől övezve..imbolygó árnyaikhoz kapcsolódtak testvéreik a fák, a kövek, a lélegző, élő létezés össze sóhajtása.
A vízcseppek finoman kopogtak, újra és újre megfürdették őket, újra és újra lemosták fáradtságukat...
"hii.. mm héjja..aahh.. hoz.. hoz .. tipp.. la.. né ha haj.jé" szólt az ének.. az aszonyok hangja magasra szaladt, míg a férfiak mély zümmögő kórussal kísérték őket.. nem véletlenül ez a Dalok Ösvénye volt..
szívük kiteljesedett, ahogy meghallották a dübörgő folyó, morajló, dobpergésszerű hangjait.. kiértek a sűrűből és a Völgyet elárasztotta a TeliHold fénye.. szépséges Otthonuk ott volt a Völgy közepén, nem messze a Szent Hely középpontjától.. áldott imákkal köszöntötték a Folyó szellemét, majd behúzódtak az Otthon tágas falai közé.. mely mégis átengedett minden hangot, minden csepp eső és élet-folyó folyam hangot..
Mi is ott vagyunk.. gyere, válassz egy fatörzset, helyezkedj el kényelmesen.. s csak hagyd, hadd zubigjon át mellkasodon ez a fenséges erő.. a bódító hangorkánban egyszercsak beszélni kezd hozzád a Folyó Szelleme, az Áldott FolyóAsszony..

'Én , ki ősidők óta e földet őrzöm, én ki vad lüktetése vagyok e tájnak, én szólítalak Gyermek! Nézd vad rohanását habjaimnak, nézd vad rohanását életednek.. Nézd színeim változó tükreit, nézd lelked változó tükreit.. Hejje Héjj-ja.. gyere énekelj, táncolj velem, felejts el mindent, csak kövess engem!'

s így történik.. hogy a FolyóAsszony színes, vad táncát követve átváltozunk, talán egy hatalmas pillangóvá, aki a Tavasz ízén szárnyal.. talán magává az Erdő Sóhajává, talán a folyami kavicsok suttogásává.. s látod? hallod? már nem is tudom, hogy a FolyóAsszony bömböl-e? Vagy a Törz tagjai dobolnak? vagy a szívem akar kiugrani a mellkasomból? ( .. szünet.. engedd meg magadnak az utazást..)

s a hirtelen kavalkádban, egyszerre minden elcsendesül.. egy szalmaágyon fekszel, fejed felett a kuynhó boltíves kupolája, kint csendesen szemerkél az eső.. s a folyó megszokott zümmögése semmivel sem hangosabb, mint máskor.. A TeliHoldat olykor eltakarják a felhők..

Végtelen nyugalom ömlik át rajtad, rajtunk..s az éj enyhet adó, finom, ölelése egy új, képek nélküli álomra hív! Eggyé válva a csenddel, a Természettel, a benned élő ősi létezővel.. halk köszönetet rebegsz a Folyónak, aki mindent kimosott belőled, belőlem, belőlünk
s csak ennyi történt.. megérkeztél a pillanatba, ahol minden csendes varázslattal duruzsol.. mély békesség önti el tagjaid.. tagjaink ..
....." ( s Történet tovább folytatódik)


Tudod, ez a Történet most születetett, Neked.. a pillanatból.. így lesz hát 18.-án hétfő este is.. a perc varázsos léptéből , a Gong gyönyörű hangjával átitatva.. az Élet-Folyam Tavasz-lágyság Telihold -erő vezetésétől inspirálva elindulunk megint a szavak táltos paripáján..

Megsimogatom e Paripa büszke, szépséges fehér nyakát, fejét.. rám néz.. okos, mélybarna szemében az Idő bölcsessége tükröződik.. s aztán elvágtat az éjszakába.. hogy egy nap, egy új pillanatban megint visszatérjen!

(köszönet és Áldás!)

A programról egy rövid leírást a honlapomon találsz:
www.evkorforgo.freewb.hu/csoportos-kaland

Írásaimból a Szent Gong Szelleméről:
www.hazateres.blogspot.com/2011/03/gong-szent-szelleme.html

Ajánlom figyelmedbe az on-line Sámánisztikus Évkör kurzust, ahol mesék, történetek, kapcsolódás, gyakorlatok várnak...

Ha kérdésed van, írj bátran vagy hívj..
a csoport létszáma korlátozott, de vannak még helyek..

ravenszil@gmail.com
06 70238 8612

Áldott Tavaszt!

szeretettel 

Szilmesélő

2011. április 11., hétfő

Úgy muzsikál

Úgy muzsikál a lélek,
félek sosem hallja meg 
más,
azt, ami a sorok
közt rezeg
s csak halvány reszketése
marad meg a szónak.

Messziről jöttem
s a mindent alkotónak
gondoltam
újrafonni
a percet,
ha megenged
egy röpke
találkozást
önmagammal
mindazzal, ami csak
Ő lehet.

Megy, száguld a képzelet
s újrateremti
mindazt, mi
szétesni látszik
a mindennapok
furcsa,
szokatlanul éles
meredélyén.

Valahol a barlang
mélyén
bent a sötétben,
újjászülethet
a cseppkövek
csevegő
csodakútján
ez a perc is.

S akkor a remény
átalakul
valami
végső nyugalommá
ahonnan
szépen kivirágzik
a tavasz
első,
igazán
meleg 
ölelése.

Úgy muzsikál a lélek,
mint napfény
hajnali esése,
s görbülten
roskad
a fűszál,
a hajnali
harmat
kövér
cseppje alatt.

Nézd,
hogy szállnak
a viharmadarak
az ég
üdekék foltján.

s lám,
már nem nevet
csorbán
a régi,
a törött,
a kopott..

Tán valamit 
befoltozott
immár..
a jelenlét.



Boldog Költészet Napját Mindenkinek!

2011. április 3., vasárnap

ÚJHOLD

Holnap Új Hold,
táncolni hívnak a szavak,
Holnap Újhold,
fogd, ragad meg magad..
sietve húzd saját kezed..
s jöhet az egész család
a test,a lélek, a szellem,
jöhet az "én"
hadd nevessen
szegény.. s legyen
újra a bohóc, a
bolond,
aki volt..
ki mostanáig komolyan
loholt..azért, hogy elérje
mit kívül keresni kár..
másokban tükörként
látni
fáj..hisz ők is Te vagy..
őrült pillanat..

Holnap ÚjHold
s mámorosra táncolt
éjekre hív a Tündéres
nép..
ki sosem lép,
csak lebbenve
táncol..
a Hold színén
és fonákján
gázol..
s a folyón elindul
magától..
falevélen fekve..
PatakAnyó széles
tenyerébe érve..

Holnap Újhold
lásd,
már sosem lesz
az ami
úgy volt..
mintha
lehetne ..
volna..
ha a kerek
forma
megőrizné
az ősit,
a valódit.., de
átvált
s lódít
így lesz belőle
három-szög
vagy négy-zet
s ki a sarkon
lépked
az már
nem a középpontban
áll!

Holnap Újhold
s talán még úgy soha nem volt,
hogy a Természeti Lények
ne ünnepelték
volna a Létet,
a csodát,
a változást..
amit a Hold arca, alakja,
furcsán telt-karcsún-fogyó
teste
mutat hol vergődve , vonaglón
hol ragyogva, aranylón..
s mégis
finom ezüstben.

Holnap Újhold
s ilyenkor mulat, minden
kicsi és apró és 
a nagyobbacska,
.. hátát görbíti a
macska,
s közelebb húzódik
ezernyi
icurka-picurka csillag.
Óriás szemei a végtelen Útnak,
a fenti sötétben kanyargó
poros Alagútnak..

Holnap Újhold
hozd magaddal
Őt is..
ki most elrejtőzik,
s nem tudni
hol dobog
a vándorló zsebben,
a riadt kék szemekben,
vagy egy lassú
talpon..
Hozd mégis..
hadd legyen a
része,
a vígasság
egésze
s hadd mámorosodjon..
s botorkáljon
bele a vad
forgatagba..
nem figyelve
már a szavakra..
csak a Természetnek
csoda-nagy
bátor-varázsló,
igaz
erejére.

Hozd el hát Őt is,
itt nem lesz
bántódása..
sokféle zenéje,
alkotása
az Ősi
Dalnak,
visszacsalogatja
majd,
Hazahívja,
s ott lesz a Szív-dobbanó
perc
új
százszorszép
hídja..
ne késlekedj hát,
gyömöszöld
bele
zsebedbe..
feslése mentén
vigyázunk majd..
ki ne hulljon!

Holnap Újhold
s
az Égi Nagy Bolt
kinyit 1 órára,
1 végtelen
percre..
hogy részeges, habzó
csapját
megeresztve,
megáldja a
díszes
Társaságot,
s megnézze a sok régi
arcot..
hisz oly
sok lesz
MOST a vendég,
el se hinnéd..

Hát gyere el, tényleg!
Én ott leszek,
bent pörgök majd
a Varázs Folyamnak
Zöld LÁT-LAK pontján
ahol lesz pár
vad oroszlán
s kórusban brekegő
béka,
gyöngyház kagylók,
ringó
hordaléka,
s a kreatív kavicsok
hömpölygő
sora.

Egyszóval, HOLNAP
ÚJHOLD
S mindig VAN
ÚGY
ahogy MÉG
SOHASEM
volt,
hát gyere el,
várnak..
Égi Lakomának
sokezer vendége..
Gyere el,
HOLD Fénye
elringatja, elmossa
benned
mi
halkan felelget
egonak
hangoskodó,
élces szavára..

Bízd magad,
a Tündérek
tavára..
ne várj a
a Vadkacsa Gácsér
kéken-zölden-lilán
tündöklő dalára..

csak gyere, hisz régen is
ÍGY VOLT,
Egyszercsak eljött
az ÚjHold!

(s mi ott voltunk mind
  kacagva, nevetve, e létforgatagot
  könnyedén feledve)


2011 áprilisának második napján 
Szilmesélő