2010. december 28., kedd

Hópihék tánca

december 28.-a késő este.. A táj csendbe és hidegbe burkolózott, fehér paplan borítja újra a szeretett földet.
Már sötétedett, amikor nekiindultam, hogy kiszórjka almát az őzeknek és némi összetört dióhéjat, benne a maradékkal a madaraknak..
Akkor épp zuhogni kezdett a hó, nosza gyorsan, kabát, sapka, sál, gumicsizma.. a hó finoman, akár a porcukor csak hullott, hullott az égből, megérintve arcom, befedve kabátom gallérját..kezeim hamar megdermedtek a hidegben, hiába volt rajtam kesztyű..
 lábaim suhanva vittek el a patakig, s onnan a sötétbe borult dombhátak felé.. gyönyörűséges volt, ahogy CsontAsszony hideg, éles energiája beterítette a tájat, a dombhátakat, a várat, az erdei fenyők által szabdalt kis ligetet, a Kálvárián lévő kicsiny kápolnát..

A hidegben muszáj volt mozogni, gyorsan menetelni, s a sikeres gyümölcs/dió kiszórás után kezeimet csapkodva, ujjaimban ezer apró tűszúrást érzékelve kezdtem visszafelé indulni. 
Mégis.. egyetlen röpke pillanatra meg kellett állnom, s csak hallgatni a hó csendes hangját, a szakadó fehérség áldását!

 Varázslatos, ahogy a mozgás, a változás az, ami eszembe jut.. a Természet állandó tanítása..hogy minden helyzetben mozdulni vágyik, növekedni, átalakulni vágyik az élet lüktető rezdülése.. még az alvó, téli földben is.

Napközben például nagy a zsivaly az etetők körül, a hatalmasnak tűnő fakopáncs megpróbál rájárni a cinkegolyóra, s a falánk, harcias verebek is kitanulták hogyan kaparintsák meg az értékes magokat, a finom faggyúból. Sőt Mormi is az ablakpárkányra ugrott érte, mikor még a szobában várta jobb sorsát, a két cinkegolyó.. de ha a földre kerül a kutyám sem veti meg..
A kinti fehérségben jól látszanak a rigók erőteljes mozdulatai, ahoyg az almát lyukasztják...s a cinkék gyors rebbenése egy-egy finom falatért.

Gyönyörű, ma láttam egy süvöltőt is.. bár nagyon hamar elrepült, túl óvatos volt még.. de az erdei pintyek, a csízek is gyakran megjelennek, néha még a szépsége szajkó is megjelenik.

A téli csend nyugalmát nem zavarja semmi, csak a falubeli kutyák vonítanak fel panaszosan, ha valaki elhalad a házak előtt..

Havas-tündéres álmokban gazdag jó éjszakát Mindenkinek!

Áldás!

Szilfehér

Áradjon a Fény..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése