2011. július 24., vasárnap

Minden folyó ....

"Minden folyó eljut az óceánhoz vezető nélkül, térkép nélkül. Mi is eljuthatunk az óceánhoz, csak mi elkeveredünk az úton."

"Nincs szükséged vezetőre, mesterre ahhoz, hogy eljuss az óceánhoz – ez megtörténhet magától -, a mesterre azért van szükség, hogy éberen tartson, hogy ne keveredj el az úton, mert ezer és egy csábítás kísért.

A folyó szüntelen mozgásban van. Elér egy csodálatos fához; a folyó élvezi a fát, és továbbhalad; nem kezd el kötődni a fához, máskülönben megszűnne a mozgása. Elér egy gyönyörű hegyhez, de továbbhalad, végtelenül hálásan, hálásan a hegynek azért az örömért, hogy áthaladhatott rajta, hálásan minden dalért, táncért. A folyó hálás, kétségkívül hálás, de egyáltalán nincs benne kötődés. Halad tovább; nem szűnik meg a mozgása.

Az emberi tudatossággal az a probléma, hogy elérsz egy csodálatos fához, és oda akarod építeni az otthonodat; nem akarsz többé sehová se menni. Elérkezel egy csodálatos férfihoz vagy nőhöz, és kötődni kezdesz hozzá. A mesterre azért van szükség, hogy újra és újra emlékeztessen arra: ne kötődj semmihez. Én nem azt mondom, hogy ne élvezz semmit. Valójában éppen ha kötődni kezdesz, akkor nem vagy képes élvezni többé; csupán akkor tudsz örülni, ha nincs benned kötődés, ha nem kötnek béklyók. (Osho)"






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése